Hafta sonu denediğim tariflerden üçüncüsü de Karmaca. Bu tarifi ofis arkadaşım getirdi. Annem böyle bir şey yapıyor; çok da lezzetli oluyor dedi . Denemek istersen tarifini annemdan getireyim deyince; hemen memnuniyetle deniyeceğimi söyledim. Fakat tarifte bazı anlaşılmaz yerler vardı benim için. suyu 1 kap diye yazmış. Neye denk gelir bilemedim. Bende önce 1 su bardağı ılık su kattım . Baktım aşırı sert oldu. Kendimce sütü ilave ettim.(tarifte süt yoktu). Bizde mısır unu ile sadece otlu ekemek yapılır. Başkada bir hamur türünde pek kullanılmaz. Buda ona çok benziyor zaten. Karmaca yoğurt ve ayranla servis yapılırmış. Sıcak yada soğuk yenilmesi tercihe bağlıymış. Biz gerçi çay ile yedik. Yinede çok güzeldi. Ayrıca piştikten sonra saklarken buz dolabında saklayın. Sebzeli olduğu için çabuk bozulabilir. Sıcak yemek isterseniz mikro dalgada yada fırında az ısıtırsınız.
Pazartesi Hatice'nin portakalağacı'na bakınca nekadar benzer bir tarif denemişiz diye düşündüm. Kalblerimiz birmiş onunla.
Malzemeler;
- 4 adet orta boy pırasa (yaklaşık yarım kilo)
- 1 büyük soğan
- yarım çay bardağı sivi yağ
- 3,5 su bardaği mısır unu
- 2 yumurta
- 1 su bardağı ılık su
- yarım su bardağı süt
- 1 cay kaşığı kabartmatozu
- tuz, kırmızıbiber, kekik
Yapılışı:
- Önce pırasaları ve soğanı temizleyip yemeklik doğrayın.
- Tavada sıvıyağ ile 10-15 dakika ara ara karıştırarak kapağı kapalı olarak kavuralım.
- Kek karıştırma kabına mısır ununu, yumurtaları, ılık suyu , sütü, tuzunu ve kabartatozunu güzelce karıştıralım. Kek kıvamından biraz daha koyu bir kıvamda olacak.
- Pırasalı harcıda hamura güzelce karıştıralım.
- Yağlanmış ve unlanmış bir tepsiye malzemeyi döküp uzerini duzleyin.(ıslak bir kaşıkla düzeltmesi daha kolay oluyor.)
- Üzerine kırmızı biber ve kekik serperek önceden ışıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun
o Tarifi kendi yaptığım gibi yazdım.