PANKEK / KREP / AKITMA / KAYGANA
Şöyle etrafıma baktığımda yada tarifleri okurken görüyorum ki bir çok kişi Pankek / Krep / Akıtma / Kaygana nın farklılıklarını bilmiyor. Neredeyse hepsine krep yada pankek deniyor. Banada önceleri neredeyse hepsi aynı şeyler özellikle kreple pankek arasında pek fark yok gibi geliyordu. Daha sonraları bloğa yazmaya başlayınca araştırmaci yanım ortaya çıktı :) ve tarifleri araştırarak yazmaya başladım. Böylece doğru olanı hem ben öğrendim hem sizlerle paylaşmaya başladım. Bloğun amacıda buydu. Yemekcilik adına acemicede olsa bildiklerimi ve olumlu olumsuz deneyimlerimi kendime saklamadan paylaşmak.
Öncelikle pankek mi krep mi? Ona bakalım. İkisi arasındaki fark nedir? Krep (crép) Fransız mutfağından Pancake ise Amerikan mutfağından. Diğer en belirgin ayıran özelliğide pancake de kabartmatozunun oluşu. Krep de kabartma tozu olmaz . Bu sebeple Krepler incecik ve tavanın büyüklüğünde olur. Pankekler ise 10 cm civarı küçük ve kalın olur. Ayrıcada hafif şekerli olup kek tadı vardır. Birde Anadolu’nun bağrından gelen Akıtma var. Akıtmanın içerisindede bazen maya bazen kabartmatozu konuluyor. Oda tava büyüklüğünde oluyor. Ama içerisinde şeker yok. Kalınlığıda pankek ve krep arası oluyor. Aynı zamanda oda pişirirken göz göz oluyor. Bunların yanında Kaygana da benzer bir tarif. Kaygana karadeniz taraflarından gelen bir lezzet. Kaygana’yı diğrlerinden ayıran yönü ise tereyağında ve taze soğanlı tuzlu olan oluşu. Kaygana ‘da maya yada kabartmatozu yok.
Burada bugün Pankek (Pancake) tarifine bakacağız. Daha önceden krep tarfini vermiştim. Krep tarifime buradan ulaşabilirsiniz.
Bukadar araştırmadan sonra pankek tarifinide memleketlisinden almak gerek :) . Böyle olunca pancek’i yakın takipcisi olduğum ve daha önceden de tariflerini denediğim ve güvendiğim joyofbaking site kurucusu ve tarif yazarı Stephanie Jaworski’nin tarifine göre yapmaya karar verdim.
PANKEK
(Stephanie Jaworski ‘in tarifi ile)
Pankekleriniz yaklaşık 10 cm (4 inch) boyutlarında olursa 8 adet olur.
Malzemeler (3-4 kişilik)
- 1 su bardağı (130 gram) çok amaçlı beyaz un
-
1 ½ çay kaşığı kabartmatozu
-
1/4 çay kaşığı tuz
-
1 2 yemek kaşığı (28 gram) toz şeker
-
1 büyük yumurta
-
1 su bardağı (240 ml) süt
- 2 yemek kaşığı (28 gram) tuzsuz tereyağı , eritilmiş
- Artı fazladan tavayı yağlamak için eritilmiş tereyağı.
Yapılışı
- Büyük bir kapta un, kabartma tozu, tuz ve şekeri birlikte çırpın.
- Ayrı bir kapta yumurta, süt ve erimiş tereyağını çırpın
- Kuru malzemeler ve yumurtalı karışımı bir kerede birbirine karıştırın.
- yüksek ateşte bir tavada veya ızgara ısıtın. (tavaya su damlattığınızda sıçramalı)Gerektiği gibi sıcaklığını ayarlayın.
- Bir parça kağıt havlu ya da bir pasta fırçası kullanarak, hafifçe eritilmiş tereyağı veya yağ ile tavayı çok az yağlayın.
- Bir küçük kepçe kullanarak veya ölçekle ısınmış olan tavaya üzerine hamurdan yaklaşık 1/4 bardak (60 ml) dökün, tavaya birkaç cm . aralıklı olarak dökün .Altı kahverengi olana kadar ve kabarcıklar (2-3 dakika) üst yüzeyinde görülmeye başladığında, ters çevirin. Çok az daha (yaklaşık 1-2 dakika) kızarana kadar pişirin. Aynı işlemi tüm hamur malzemesi bitene kadar yapın.
- Tereyağı ve akçaağaç şurubu ile hemen servis yapın. ( ben bal, reçel ve Nuttella tercih ettim)
Afiyet olsun.